Nummer 1 HR-thema 2021: Ontwikkeling en inzetbaarheid

Ieder jaar voert Performa het grootste onderzoek uit naar HR-trends onder interne en externe HR-professionals in Nederland. De belangrijkste 3 HR-thema’s voor 2021 zijn:

1. Het ontwikkelen, gemotiveerd en inzetbaar houden van bestaande medewerkers

2. De werving van nieuwe medewerkers

3. Aandacht voor de fysieke aspecten rondom medewerker

Deze top 3 HR-thema’s staan allen centraal binnen het Dashboard Duurzame Ontwikkeling. Met deze praktische ontwikkeltool kunnen organisaties praktisch aan de slag met duurzame ontwikkeling.

Impact van COVID-19

Door het uitbreken van COVID-19 zien we dat verdergaande automatisering en robotisering een enorme vlucht heeft genomen. Door het thuiswerken
en de anderhalve-meter-samenleving zijn organisaties gestimuleerd om na te denken over een andere inrichting van hun organisatie en hun producten en diensten. Het gevolg is dat er daardoor versneld nagedacht zal moeten worden over de invloed die de technologische ontwikkelingen hebben op het personeel en de organisatie.

Ook zien de onderzoekers meer aandacht voor ziekteverzuim en is er ingegrepen in HR-processen, zoals een vacaturestop en het beperken van de opleidingsmogelijkheden. De arbeidsmarkt is door de uitbraak van COVID-19 ernstig verstoord. Het lijkt alsof de krapte op de arbeidsmarkt in veel sectoren als sneeuw voor de zon is verdwenen. Er is tekent zich momenteel een ontslaggolf af, in diverse sectoren. Al deze ontwikkelingen vragen organisaties en medewerkers om aanpassingsvermogen en blijvende ontwikkeling.

Ontwikkeling steeds belangrijker

Uit eerdere edities van het onderzoek blijkt dat vanaf 2013 het belang van Ontwikkeling/ scholing/inzetbaarheid/talentmanagement in belang is toegenomen en inmiddels de boventoon voert.

Praktisch aan de slag met duurzame ontwikkeling in uw organisatie

Hoewel uit het onderzoek onder HR-professionals het belang van een duurzame ontwikkeling als belangrijkste HR-thema naar voren komt. Is het voor veel organisaties nog best lastig om dit concreet vorm te geven. Speciaal hiervoor is de ontwikkeltool Dashboard Duurzame Ontwikkeling (DDO) ontwikkelt.

Op deze website leest u alles over deze praktische ontwikkeltool. Hebt u na het lezen interesse in een demo, of heeft u een vraag, neem gerust contact op. We denken graag met u mee over het realiseren van duurzame ontwikkeling binnen uw organisatie.